Wassenaarin järjestely: Yhteenveto salausrajoituksista

Wassenaarin järjestely kieltää vahvaa salausteknologiaa sisältävien ohjelmien viennin Suomesta ilman Kauppa- ja teollisuusministeriön myöntämää lupaa, sekä tuonnin toisesta Wassenaar-maasta ilman viejämaan viranomaisen myöntämää lupaa. Wassenaarin järjestelyä alettiin soveltaa Suomessa 19.4.1999. Lisätietoja löytyy Kauppa- ja teollisuusministeriön vientivalvontatiedotteesta ja Euroopan yhteisöjen virallisesta lehdestä (L73) (katso sivuja 132 ja 191; sisältää koko Wassenaarin järjestelyn tekstin suomeksi).

Toimitettaessa salausmarkkinatuotteita EU:n jäsenvaltioihin tulee viejän rekisteröityä Kauppa- ja teollisuusministeriöön. EU:n sisäkaupassa ei tarvita vientilupaa massamarkkinatuotteille (massamarkkinatuotteet on tässä määritelty kuten alla olevassa listassa, paitsi että avainpituudelle ei ole asetettu rajoituksia). Toteutuneista toimituksista on kuitenkin pidettävä yksityiskohtaisesti kirjaa. Muuten salaustuotteille, joita ei ole mainittu alla olevassa listassa, tarvitaan aina vientilupa. Aineeton vienti, kuten Internet-kauppa, on myös luvanvaraista.

Wassenaarin järjestely ei koske seuraavan kaltaisia salausohjelmistoja:

Wassenaarin järjestelyn salausohjelmistorajoituksia koskeva osa on voimassa 3. joulukuuta 2000 asti. Sen uusiminen vaati kaikkien jäsenmaiden yksimielisen suostumuksen. (ks. SOUVal)

Varsinaisten salausohjelmistojen lisäksi Wassenaarin järjestely koskee muun muassa salauksen purkamiseen tarkoitettuja järjestelmiä ja salakuuntelua estäviä järjestelmiä, jotka perustuvat tietoliikennelaitteista lähtevän sähkömagneettisen säteilyn vähentämiseen (a.k.a. TEMPEST). Wassenaarin järjestely sisältää lisäksi mm. salausohjelmistojen kehittämistä, tuotantoa ja käyttöä varten erityisesti suunnitellut tai muunnellut ohjelmistot (5D002.a).


Katso myös:
Vastauksia kysymyksiin Wassenaarin järjestelystä ja vahvasta salauksesta
List of Dual Use Goods and Technologies And Munitions
Wassenaarin järjestely
Kauppa- ja teollisuusministeriön vastaus kysymykseen salausrajoituksista internetissä
Ulkomaankauppaministerin vastaus kansanedustaja Outi Siimeksen kirjalliseen kysymykseen