Tiedonhausta

Tällä sivulla on joitain tiedonhakuun liittyviä vinkkejä.

Artikkelien etsiminen internetistä

Tieteellisten artikkelien julkaisuoikeudet siirtyvät yleensä lehtien ja kirjojen kustantajille. Monesti artikkelien kirjoittajat saavat julkaista omilla kotisivuillaan vain erilaisia esiversioita. Kustantajat harvoin julkaisevat artikkeleita sähköisessä muodossa vapaasti.

Tämän vuoksi on hyvin todennäköistä, että se, mitä ensimmäisenä löydät internetistä, sattuu olemaan ainakin hiukan eri kirjoitus kuin mitä lehteen on painettu. Lisäksi samanniminen artikkeli on voitu julkaista ensin konferenssissa ja sen jälkeen laajennettuna versiona lehdessä. Lisäksi samalla nimellä on voitu julkaista esimerkiksi tekninen raportti jonkin yliopiston julkaisusarjassa.

Kun olet löytänyt artikkelin esimerkiksi PDF-versiona verkosta, varmistu siis, että se todellakin on sama artikkeli kuin mihin kuvittelet viittaavasi. Usein varmin ja helpoin tapa on yksinkertaisesti hakea artikkeli kustantajan sivuilta yliopiston koneiden kautta; samalla voit hakea kaikki lähdeviittauksessa tarvittavat tiedot.

HY:n kirjaston tilaamat sähköiset julkaisut

Yliopiston kirjasto on tilannut lukuisia tieteellisiä julkaisuja sähköisessä muodossa. Näiden käyttö onnistuu suoraan yliopiston koneiden kautta; kotikoneeltakin käyttö onnistuu, kunhan käyttää laitoksen tai yliopiston proxya (ks. ohjeet proxyn käytöstä ssh-putken läpi).

Verkon kautta saatavilla olevista lehdistä on olemassa lista. Tästä listasta löytyy myös lukuisia meidän alamme lehtiä; listan linkeistä pääsee suoraan kustantajan sivuille.

Valtaosa meidän alamme konferenssijulkaisuista ilmestyy ACM:n tai IEEE:n kustantamana tai Springerin LNCS-sarjassa. Näihin kaikkiin on HY:n kirjasto hankkinut pääsyn:

Huomaa, että yliopiston koneiden kautta ei pääse IEEE Computer Societyn sivuilla oleviin julkaisuihin; nämä kuitenkin pääsääntöisesti löytyvät myös emojärjestö IEEE:n palvelusta.

Paperilähteet

Monet vanhemmista artikkeleista ovat saatavilla ainoastaan paperille painetuissa lehdissä; esimerkiksi joidenkin lehtien osalta 90-luvun puoliväliä vanhemmat löytyvät HY:n kirjastossa ainoastaan paperilla, kun taas 90-luvun puolivälistä eteenpäin ne löytyvät ainoastaan verkossa.

Kumpulan tiedekirjastossa on laaja valikoima tietojenkäsittelytieteen ja matematiikan alan lehtiä, konferenssijulkaisuita ja kirjoja. Lehtiä ei voi lainata, joten käytännössä joutuu käyttämään kopiokonetta.

Muista myös TKK:n kirjasto. Kannattaa huomata, että HY:n kirjaston HELKA-käyttöliittymästä voi tehdä hakuja myös esim. TKK:n kirjaston tietokantaan: paina etusivulla Tietokanta-kohdassa olevaa +-painiketta ja valitse tietokantojen listasta esim. ”TEEMU”.

Jos kaivattua lähdettä ei löydy mistään lähitienoon kirjastoista, tiki-kurssilla kannattaa tällöin kysyä ohjaajalta neuvoa. Tiki-kurssin jälkeisessä elämässä on hyvä tietää, että Kumpulan kirjaston kaukopalvelu pystyy yleensä taikomaan kopion mistä tahansa tieteellisestä artikkelista (maksua vastaan).