From parvi@alpha.hut.fi Mon Jan 19 10:53:23 1998To: Sami P Surakka Jussi Vallinkoski Iikka Olli Jukka K Parviainen Päivi_Messo-Linden ursula holmstrom, Nisse HusbergSubject: Opintoasiain.../Samin paperi 14.1.98

 

Vuoden vaihteessa tietotekniikalla ideoitiin ja keskusteltiin tavoista lyhentää opiskeluaikoja. Tässä vastauksessa mietin myös ylioppilaskunnan ja killan roolia opiskelijoiden opintoasioissa. (Taneli Harjulle terveisiä Ruotsiin, kaveri luki DI:ksi 2,5 vuodessa ja tohtoriksi 4 vuodessa. Kaarlo taisi olla nopeampikin.)

Moi,

Samin paperi näyttää jo ihan konkreettiselta, josta voidaan keskustella ja tehdä arvovalintoja. Millainen on se diplomi-insinöörikoulutus, johon pyrimme? Toistaalta mikä lieneeosaston ja sen antaman koulutuksen todellinen vaikutustyöelämän haasteisiin: onko loppujen lopuksi sama mitä/mitentäällä opetetaan?

Vietin lauantaipäivän TKY:n edustajiston koulutustilaisuudessa,jossa esittelyissä kävi hyvin ilmi pari seikkaa: 1) lähes kaikilla 45 edustajalla oli varsin "mittava" opiskelijajärjestötausta (killat, kulttuuri-, urheilualayhdistykset,ylioppilaskunta)2) ns. käsitemaailma muuttuu radikaalisti mitä ylemmäksiopiskelijajärjestöjen "portaita" mennään: edustajat eivätvälttämättä tiedä mitä riviopiskelija ajattelee.

Tämä edustajisto kuitenkin ohjaa mitä ylioppilaskunta jasiten opiskelijat ovat (olevinaan) mieltä. 45 ihmistä ei voipuhua 3000 äänestäneen, saati sitten kaikkien 9000 ihmisenpuolesta. Tällä tarkoitan vain sitä, että muutoksista kannattaapuhua. Luulen, että joskus olisi hyvä, että asioista pääsisipäättämään tuo hiljainen enemmistö, mutta demokratia on luotuhiljentämään heidät.

Muutoksia voi tehdä ja pitääkin, mutta laajallakeskustelufoorumilla kaikilla on mahdollisuus ehkälöytyy hyviä ja huonoja puolia ehdotuksiin. Päätöksetvoi tehdä kyllä sitten diktaattorisesti (valistunut diktaattori? :)Sitähän OPM (valistuneesti?) koko ajan tekee, räpiköidenelävän maailman, politiikan, virkamiesten omien mielipiteiden,rakennemuutosten ja teollisuuden suhdanteiden aallokossa.

Asiassa on sekä huonoja että hyviä puolia, itse uskon vieläopiskelijatoiminnan "järkevyyteen" koko laajuudessaan - myössen voimaan tulla pohtimissamme asioissa vastaan.

Poikkeuksiakin löytyy ja siihen nykyinen mallimme antaa mahdollisuuden - liian hyvinkin, siitä kai on kysymyksemme. Taiteilemme idearikkaan hulluuden ja laiskuuden akselilla.Tammikuun abikiertueella kuulin taas ammattikorkeiden mainostavanabeja sillä, että valmistuu varmasti 4-5 vuodessa. Onkose hyvä asia ihmisen kasvamisen kannalta? Ja mitä taneliharjut ja kaarlo väisäset tekisivät?

Yksi huono puoli tikin periodittamiseen on sen vaikutuksetlukujärjestykseen ja ajankäytön mahdollisuuksiin. "Raskaita"päällekkäisyyksiä syntyy enemmän, koska opiskelijoidentutkinnot ovat jokainen toisistaan erilaisia. Periodimaisuustuhoutuu siihen, että kaikki eivät noudata sitä - samoinkuin maanantain tai tiistain kokous/tenttipäivä täytyy kaikillaolla samaan aikaan, jotta asiat toimisivat järkevästi.

Vuosikurssitasot luovat byrokratiaa ja isoveli-tunnetta. Joillekin ne antavat tunnetta, että joku ehkä välittää.Usealle se saattaa antaa vinkkiä, mikä on järkevä järjestyssuorittaa tutkinto - toiselle taas se samainen suoritusjärjestyson turmio.

t. Jukka, ex-TKYE-edustaja, ex-osastoneuvostoedustaja,ex-kilta-aktiivi, jonkinlainen vaikuttaja


Jukka Parviainen, tammikuu 1998, SAMI1.DOC