#include 'page.wmltmpl'

This document in English

Spämmereille ei kannata vastata

Spämmiviesteissä voidaan antaa ohjeita, joiden avulla postituslistalta pitäisi päästä pois. Tämä vaatii spämmerien mukaan yleensä poistumispyynnön ("remove-pyynnön") lähettämistä johonkin sähköpostiosoitteiseen tai käymistä jollain WWW-sivulla.

Näilläkin sivuilla on neuvottu, että yleensä spämmerille itselleen ei kannata valittaa eikä spämmerien antamia listalta poistumisohjeita kannata noudattaa. Spämmerit eivät yleensä välitä näistä poistumispyynnöistä. Pahimmassa tapauksessa pyynnöt vain vahvistavat, että sähköpostiosoite on toimiva, mikä johtaa lisääntyneeseen spämmin määrään. Tein kokeen, joka vahvisti tämän käsityksen.

Koe spämmereille vastaamisesta

Tein erään suomalaisen Internet-palveluntarjoajan palvelimelle uuden sähköpostiosoitteen. Sähköpostiosoitteen käyttäjäosa koostui kahdesta satunnaisesti valitusta kirjaimesta ja kuudesta satunnaisesti valitusta numerosta. Näin yritin välttää sitä, että kukaan voisi keksiä käyttäjätunnuksen satunnaisesti. En julkistanut tätä sähköpostiosoitetta missään. Käytin sähköpostiosoitetta vain yhteen tarkoitukseen: pyysin spämmereitä poistamaan tämän osoitteen postituslistaltaan spämmeissä annettujen ohjeiden mukaan (vaikka tietenkään kyseistä osoitetta ei alun alkaen ollut yhdenkään spämmerin postituslistalla).

Lähetin 28.7.2000 ja 3.12.2000 välisenä aikana yhteensä 82 tällaista poistumispyyntöä, joista 74 lähetin sähköpostitse ja 8 erilaisilla WWW-lomakkeilla. 22 sähköpostitse lähetettyä remove-pyyntöä ei päässyt perille, koska sähköpostiosoite ei toiminut. Samaten WWW-lomakkeista kaksi ei toiminut. Yhteensä siis perille pääsi korkeintaan 58 poistumispyyntöä.

Olen saanut tähän osoitteeseen, jota olen käyttänyt vain poistumispyyntöihin, 20.11.2000 ja 31.5.2003 välisenä aikana 235 spämmiä (spämmit pakatussa mbox-muodossa, julkaistu 31.5.2003).

Vuonna 2000 osoitteeseen tuli 2 spämmiä, vuonna 2001 6 spämmiä, vuonna 2002 44 spämmiä ja vuoden 2003 viiden ensimmäisen kuukauden aikana 183 spämmiviestiä. Spämmin määrä on siis vuosien kuluessa kasvanut rajusti. Tämä johtuu luultavasti siitä, että sähköpostiosoite on vuosien kuluessa päätynyt kauppatavaraksi spämmerien käyttämille CDeille ja/tai joidenkin aktiivisten spämmerien listoille.

Vertailukohtana minulla on samalla palveluntarjoajalla "normaaleja" osoitteita, joita en ole julkaissut missään ja joihin ei juuri tule spämmiä (korkeintaan joitakin vuodessa). Mitä todennäköisimmin testiosoite on siis päätynyt spämmereille alunpitäen nimenomaan poistumispyynnöistä. Tämän jälkeen osoite on levinnyt luultavasti pääasiassa kauppatavarana esimerkiksi sähköpostiosoitteita sisältävillä CD-levyillä. Periaatteessa osoite on voinut myös paljastua joidenkin spämmiviestien vastaanottajakentistä (To ja Cc), joissa se on näkynyt, jos nämä spämmiviestit olisi julkistettu (ainakaan Googlen haut eivät löytäneet osoitetta). Osatekijänä voi myös olla spämmin määrän kasvu ylipäätään: Brightmailin arvion mukaan vuoden 2002 lopussa 41 % kaikesta sähköpostista oli spämmiä, kun sama luku vielä 14 kuukautta aikaisemmin oli 8 %.

Yhteenveto

Tämä koe vahvistaa kokemuksen perusteella saatua käsitystä, että poistumispyyntöjä käytetään osoitelähteenä spämmäykseen (jopa Financial Times on syyllistynyt tällaiseen).

Huomionarvoista on myös, että vajaa kolmannes spämmeissä annetuista remove-osoitteista ei alunalkaenkaan toiminut.

Yhteenvetona: Älä ikinä vastaa suoraan spämmerille, vaan valita spämmerin Internet-palveluntarjoajalle! Uutisryhmän sfnet.viestinta.roskapostit epävirallisessa VUKK:ssa neuvotaan, miten spämmin kanssa tulee menetellä.