NetikettiJaLaki - Ei-toivottu viestintä Internetissä

Etusivu > SpamLaki

Netiketti ja laki

Tyypillinen virhe Internet-mainonnassa on jättää netin erityispiirteet huomiotta, jolloin mainoskampanjalla voi olla aivan päinvastainen vaikutus kuin oli tarkoitus. Yksi pahimmista vaihtoehdoista on, että mainoskampanjaa pidetään spämmäyksenä.

Internet on monessa mielessä anarkia. Internetissä on kuitenkin omat käyttäytymissääntönsä, joita sanotaan netiketiksi. Osa netiketin ohjeista on perusteltavissa laeilla, osa ohjeista on taas verrattavissa hyviin käytöstapoihin, joita kaikkia ei ole erikseen kirjattu lakeihin tai sopimuksiin.

Netiketin rikkomisesta ei joudu oikeudelliseen vastuuseen, jos ei samalla riko lakia tai allekirjoitettua sopimusta. Internetin toiminta perustuu kuitenkin yhteistyöhön. Jos joku viestinnän osapuolista käyttäytyy epäkohteliaasti, ei muilla viestinnän osapuolilla ole mitään velvollisuuttaa kuunnella häntä tai välittää hänen viestejään. Samalla tavalla, jos joku ei pyyhi kenkiään tullessaan kylään, ei hän välttämättä riko mitään lakia. Kenenkään ei kuitenkaan ole pakko päästää tällaista henkilöä kotiinsa.

Siksi vaikka esimerkiksi yritysten spämmäys voi olla Suomessa tietyissä tapauksissa laillista, on se kuitenkin huonoa käytöstä (pääsääntönä spämmäys on kuitenkin Suomessa laitonta).

Jotkut spämmäyksen muodot voivat olla sinänsä laillisia monessa valtiossa. Spämmäys on kuitenkin huonoa käytöstä, eikä kenelläkään ole velvollisuutta vastaanottaa spämmiviestejä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus käyttää estolistoja (ks. SpammiltaSuojautuminen), jotka voivat sisältää esimerkiksi spämmerien käyttämiä IP-osoitteita. Merkittävä osa maailman sähköpostipalvelimista ei suostu vastaanottamaan sähköpostia palvelimilta, jotka on listattu erilaisilla estolistoilla. Vanhimpia näistä estolistoista on RBL, joka sisältää tunnettuja spämmereitä ja spämmimyönteisiä Internet-palveluntarjoajia.

Yleensä spämmäys on kielletty Internet-liittymien käyttöehdoissa. Spämmin lähettäminen voi johtaa liittymäsopimuksen irtisanomiseen.

Internet on maailmanlaajuinen verkko, jossa kansallisten lakien soveltaminen voi olla vaikeaa. Siksi tällainen yhteisöllinen valvonta onkin monessa tapauksessa tehokkaampaa kuin lakeihin ja viranomaisten toimenpiteisiin perustuvat toimet. Erilaisille estolistoille joutumisesta ja Internet-liittymän irtisanomisen aiheutuvan suoranaisen haitan lisäksi spämmäys aiheuttaa suunnattomat määrät negatiivista julkisuutta. Spämmäys on yksi tehokkaimpia keinoja menettää maineensa verkkoyhteisön silmissä.

Markkinointia suunnitellessa on siis ensiarvoisen tärkeää ottaa huomioon kunkin maan lakien ja säännösten lisäksi myös maailmanlaajuisen tietoverkon hyvät käytöstavat.

Lisätietoja


[PDF, TXT]

http://kaip.iki.fi/spam/NetikettiJaLaki.html

Puolusta sähköisiä oikeuksiasi. Liity EFFIn jäseneksi.

Kai Puolamäki, Kai.Puolamaki@iki.fi