Nelonen on tehnyt WWW-pohjaisen palvelun, Fourtalkin, jonka avulla voi lukea sfnet- ja finet-uutisryhmiä. Palvelussa on kuitenkin vakavia puutteita, jotka aiheuttavat ongelmia sekä Fourtalkin omille käyttäjille että muille nyyssien käyttäjille.
Tässä dokumentissa on lueteltu pahimmat puutteet, jotka korjaamalla Fourtalkista saisi vähällä vaivalla vakavasti otettavan uutistenlukujärjestelmän. Poistan puutekohdat sitä mukaa, kun tietooni tulee, että ne on korjattu.
Uutistenlukuohjelmien ja -järjestelmien tulisi täyttää tietyt minimivaatimukset, jotka on lueteltu niin sanotussa GNKSA-listassa (The Good Net-Keeping Seal of Approval).
Fourtalkin GNKSA-listaan liittyviä puutteita ei ole vieläkään (joulukuu 2001) korjattu, vaikka asiasta on huomautettu Neloselle toistuvasti. Palvelua ei ilmeisesti enää kehitetä. Siksi Fourtalk-palvelun käyttöä ei voi suositella. Kannattaa ennemmin käyttää jotain oikeaa uutistenlukuohjelmaa. WWW-pohjaisista järjestelmistä Google Groups on luultavasti Fourtalkkia parempi vaihtoehto.
Fourtalk-palvelussa oli 28.2.2001 puutteita ainakin seuraavien välttämättömien vaatimusten osalta. Numerot viittaavat kohtiin GNKSA-listassa.
Ei näytä uutisryhmiä, joihin artikkeli on postattu (c)
Palvelu ei näytä uutisryhmien nimiä. Esimerkiksi uutisryhmän sfnet.viestinta.nyyssit nimi on sfnet.viestinta.nyyssit, ei pelkästään WWW-palvelun alaryhmä "viestinta > nyyssit", kuten Fourtalkissa. Ilman uutisryhmän nimeä aloittelijan on mahdotonta löytää esimerkiksi ryhmän FAQ-tiedostoa tai kuvausta. Niiden uutisryhmien, joihin artikkeli on postattu, tulisi siis ehdottomasti ilmetä artikkelien yhteydessä.
Tästä saattaa aiheutua myös tekijänoikeudellisia ongelmia: nyyssiartikkelien kirjoittajat ovat antaneet implisiittisen luvan asettaa kirjoituksensa julkisesti saataville tietyissä uutisryhmissä. Voi olla, että jotkut kirjoittajat pitävät tekijänoikeutensa loukkauksena sitä, että heidän kirjoittamansa artikkelit on asetettu julkisesti saataville ilman, että uutisryhmän nimeä ja siten artikkelin asiayhteyttä on mainittu.
Fourtalkin käyttöliittymä antaa erehdyttävästi vaikutelman, että käyttäjä postaisi artikkelinsa Nelosen WWW-foorumille, vaikka oikeasti artikkelit leviävätkin maailmanlaajuiseen Usenettiin. Tästä on haittaa sekä Usenet-yhteisölle että palvelun käyttäjille, jotka ehkä harkitsisivat artikkeliensa postausta eri tavalla, jos tietäisivät kuinka laajalle heidän artikkelinsa leviävät ja arkistoituvat.
Koska palvelu ei näytä newsgroups-riviä, ei käyttäjä voi tietää mitkä artikkeleista on crosspostattu. Artikkelit näytetään siinä ryhmässä, johon säikeen aloittanut artikkeli lähetettiin.
Ei näytä artikkelista followup-to-headeria (d)
Ei näytä reply-to-headerikenttää (e)
Ei salli crosspostausta (a)
Palvelu sallii crosspostauksen vain, jos artikkeli, johon vastataan, on crosspostattu. Fourtalk kopioi edellisen artikkelin newsgroups-rivin ottamatta huomioon mahdollista followup-to-kenttää. Artikkelin newsgroups-riviin ei voi vaikuttaa eikä palvelu jostain syystä edes näytä mihin ryhmiin artikkeli on postataan! Kirjoittaja voi luulla lähettävänsä artikkelin vain yhteen ryhmään.
Ei anna asettaa "Followup-To: poster" (c)
Jos followup-to-headerikenttä löytyy, ei kunnioita sitä. (b)
Palvelu ei näytä eikä ota huomioon followup-to-kenttää. Fourtalk kopioi edellisen artikkelin newsgroups-rivin followup-artikkeliin ilman, että käyttäjä sitä huomaisi tai voisi siihen mitenkään vaikuttaa.
Ei käytä reply-to-headerikentää. (a)
Sallii tyhjän otsikkorivin uusille artikkeleille. (a)
Ei kieltäydy postaamasta artikkeleita, joissa on tyhjä otsikkorivi. (b)
Ei varoita ennen tyhjän artikkelin postaamista. (a)
Ei varoita ennen sellaisen artikkelin postaamista, jossa on pelkästään lainattua materiaalia. (c)
Selaimeni (Opera 5.0b7) valitti Fourtalkin sivuilla lukuisista JavaScript-virheistä, mikä ei anna sivuista kovin ammattimaista kuvaa.
Lisäideana kunkin ryhmän yhteenvetosivulla voisi olla linkki ryhmän kuvaukseen ja FAQ-tiedostoon, jos ryhmällä sellainen on.
Alla on lueteltu muita sekalaisia parannusehdotuksia palveluun:
Palvelun lisäämä attribuutiorivi ei ole UseFor-ehdotuksen mukainen, jonka mukaan attribuutiorivin tulisi sisältää artikkelin lähettäjän nimen. Mahdollinen lähetysaika tulisi aina lisätä ennen näitä tietoja. Fourtalkin attribuutio on nykyään muotoa
N.N. kirjoitti 25.03.2001 12:00
kun oikea muoto voisi olla esimerkiksi
25.03.2001 N.N. kirjoitti:
Fourtalk tekee virheellisiä references-otsikkorivejä. Tämä rikkoo keskustelusäikeet ja tekee keskustelun seuraamisesta muille vaikeaa. Esimerkki rikotusta references-rivistä (huomaa puuttuva suurempi-kuin-merkki):
References: [clip] <3ab8735e$1@news.vip <k7ekbt83ba6s8botrb07ouicjgi528vr1l@4ax.com>
(Korjattu?)
sfnet.harrastus.audio+video
(
ryhmä Googlesta, ryhmä
Fourtalkista) eivät näy Fourtalkissa.Ryhmässä sfnet.viestinta.nyyssit
(ryhmä
Googlesta) käydystä keskustelusta on ollut paljon hyötyä tämän
dokumentin kirjoittamisessa.
http://www.iki.fi/kaip/fourtalk.html
2001-12-11